Proč a jak doplňovat potravní doplňky?

Doplňky stravy jsou pro mnoho lidí nedílnou součástí jejich každodenního života. Pozor, nejsou to ale léky. Doplňky dodávají tělu živiny (vitaminy, minerální látky, stopové prvky) a jsou vhodné, když potřebujeme doplnit běžnou každodenní stravu a nějaké konkrétní látky, kterých máme nedostatek.
Posilují a podporují zdraví a pomáhají, aby tělo fungovalo po všech stránkách správně, ale neměli bychom je užívat úplně bezhlavě. Neléčí, ale cílené užívání na základě určení zdravotního stavu může stav člověka i jeho problémy výrazně zlepšit.

Někteří odborníci tvrdí, že při současné kvalitě potravin člověk není schopen do sebe dostat potřebné množství živin, a tak je příjem doplňků stravy skoro nezbytný. Jiní zase tvrdí, že užívání izolovaných látek ve větším množství může mít na organismus negativní dopad, protože je vystaven velkému zatížení vysokými koncentracemi účinných látek.

Takže pozor na užívání těchto doplňků stravy. Neměli byste si naordinovat sami velké množství těchto doplňků stravy, s různým obsahem biologicky aktivních látek. Tyto látky se pak mohou nasčítávat nebo překrývat. Vysoký příjem některých vitamínů nebo minerálů může být pro tělo toxický - třeba vysoké dávky selenu či vitamínu A.

Pozor také na doplňky stravy s vlákninou. Při nevhodném dávkování mohou ovlivnit nejen vstřebávání léků, ale i například vápníku, železa nebo hořčíku. Proto užívejte vlákninu s mírou a dodržujete alespoň dvouhodinový interval mezi užitím doplňků s vlákninou a užitím léku.

Pokud přece jen doplňky stravy (v lékové formě) užíváte, je dobré se řídit základním desaterem, které vám mimo jiné pomůže předejít nežádoucím účinkům:

1. Doplňky konzumujte vždy nejlépe s jídlem. Některé vitamíny vyžadují ke svému správnému rozpuštění a absorpci tuky, přítomnost potravy také v mnoha případech může absorpci zvýšit, i když to neplatí vždy. Například zelené potraviny je nejvhodnější konzumovat mezi jídly nebo na lačno.

2. Doplňky s obsahem železa, zinku a vápníku nikdy nekonzumujte najednou s kávou či velkým množstvím luštěnin a zeleniny. Vláknina blokuje jejich správné vstřebávání, kyseliny v kávě zase na sebe velmi ochotně prvky váží.

3. Multivitamíny a B komplex doplňujte v dopoledních hodinách, protože mají lehce stimulační efekt. Je dobré, když je tělo může zmetabolizovat přes den a nezatěžují ho na noc.
4. Doplňky s obsahem omega-3 mastných kyselin, vitamínu K a výtažků z česneku nikdy nekombinujte s léky na ředění krve (např. Warfarin). Pokud pravidelně užíváte antikoagulancia, tyto doplňky stravy raději neberte.

5. Pokud užíváte antibiotika, neužívejte zároveň doplňky stravy s obsahem vápníku. Doplňky s obsahem probiotických kultur (laktobacily, bifidobakterie apod.) berte mezi dávkami, anebo raději zařaďte až po dobrání antibiotik.

6. Pečlivě čtěte příbalové letáky a dávejte si pozor na zastoupení účinných látek. Doplňky stravy s jednou významnou látkou v sobě často obsahují podpůrné prvky, jejichž příjem se pak snadno opomene.

7. Selen je prvek, který při vysokých dávkách působí toxicky a snižuje absorpci vitamínu C. Hlídejte si, aby denní dávka nepřesáhla 120 μg.

8. U doplňků stravy na rostlinné bázi (např. zelený ječmen, výtažky z vojtěšky apod.) dbejte na certifikaci produktu. Vždy je kvalitnější „extrakt“ než usušená a rozdrcená rostlina či její část. Nekupujte podezřele levné preparáty.

9. U doplňků stravy s obsahem minerálů, jako je hořčík nebo vápník, si dejte pozor na formu, ve které se v doplňcích nachází. Vždy se ptejte po organicky vázaných minerálech, které vykazují mnohonásobně vyšší využitelnost pro organismus.

10. Nikdy neberte několik doplňků stravy naráz. Dopřejte tělu alespoň 30 - 60 min rozestup.

(Článek vyšel v Jóga DNES 4/2017)

facebook

KONTAKTY
+420 603 193 647
jitka@jitkakopincova.cz
SLEDUJTE NÁS 
+420 603 193 647 jitka@jitkakopincova.cz

U NÁS NAJDETE I DOPLŇKY STRAVY BEZ

Mám okolo sebe spoustu produktů pro zdraví a to víc jak 20 let. Přesto o nich většina lidí neví a nevyzkoušela je. Spousta lidí má problémy s imunitou a cukrovkou, s klouby, nadváhou a nic jim na to nezabírá. Pojďte mezi nás a vyzkoušejte to a uvidíte. Určitě si je oblíbíte vy i vaše okolí. A přinesou vám třeba i víc než jen lepší zdraví.